Ster icoonSter icoonSter icoonSter icoonSter icoon 4,8 / 5
Homepage

OVER FORTYSIX

Bewegen en ijs. En alles wat je daarvoor nodig hebt. Dat is waar FortysixSports zich mee bezig houdt.

FortysixSports bestaat uit een team van specialisten, ieder met een eigen achtergrond en ervaring in een schaatssport. Of het nu gaat om langebaan schaatsen op topniveau, training van ijshockeyers, een 'recreatieve' tocht op de Weissensee, passie voor techniek in de schaatssport, mentale ondersteuning van sporters of schaatslessen voor kinderen: wat ons bindt is.....bewegen en ijs.

Kopman is Miel Rozendaal. Hij schaatste 19 jaar marathons bij de A-rijders met als hoogtepunten het winnen van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee en de KNSB cup. Na zijn sportieve carrière is Miel gaan werken in de sportkleding branche, om in 2017 de schaatswinkel te starten onder de naam van het beennummer wat hij jarenlang droeg tijdens marathons: 46.

Miel is bedreven in het aanmeten van goed passende schaatsschoenen en onderstellen voor zowel wedstrijdschaatsers als recreatieve schaatsers. Ook door eigen ervaring op het ijs heeft hij de afgelopen jaren vele schaatsers geholpen om de juiste maat en prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Hij is nauwkeurig, in zijn eigen carriere zocht hij al eindeloos naar de juiste bending, slijpmateriaal en stevigheid. Dat doet hij nu ook voor onze schaatsers. Hij snapt het. Het moet goed. 

Hij staat zelf nog regelmatig op het ijs op dinsdagavond en rijdt mee met de Buffelavonden op vrijdag. Inmiddels wel iets rustiger dan destijds in het A-peloton van de marathonrijders. De techniek is echter nog steeds zichtbaar en hij rijdt dan ook jaloersmakend makkelijk. 

Iets minder soepel spelend, maar daarentegen ook met veel plezier, heeft hij zich aangesloten bij Alcmaria Flames, de ijshockeyvereniging. In de winkel is hij inmiddels dan ook expert op ijshockeygebied. 

Edith heeft zich toegelegd op het aanmeten van kunstschaatsen. Ook houdt ze zich bezig met de schaatskleding. Achter de schermen zorgt ze er voor dat de winkel op rolletjes blijft draaien. Eigenlijk is ze een soort vliegende keep bij Fortysixsports. 

Schaatsen heeft ze, naast andere sporten, ook een paar jaar intensief gedaan. Ze reed zelfs nog een keer de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Het ging daarbij eerder om de afstand dan om snelheid: 'het was donker toen ik startte en het was donker toen ik finishte'. 

Samen met broer Miel en de rest van de familie Rozendaal zat ze vroeger voor de beeldbuis Ard en Keesie te kijken terwijl vader Rozendaal de rondetijden bij hield op z'n schrijfblok. Mooie herinneringen. Andere tijden.

In een vorige carrière werkte Edith als sportpsycholoog en begeleidde ze vele sporters uit de regio. Ze schreef de boeken Sportgek en Sportmindfulness over de mentale aspecten van de sport.

Ons technisch wonder heet André. Met name schaatsen slijpen is z'n passie en daar is hij dan ook goed in. Hij struint op internet, hij leest boeken, hij praat met andere kenners, alles om zijn kennis verder te verdiepen. En zo leert hij ook de 'jonkies' het slijpvak.  

Veel van wat kapot is kan hij repareren. Daar heeft hij ook lol in. Dit past bij de duurzaamheids-filosofie van vele schaatsers: schaatsen moeten lang mee kunnen. Als André het niet meer kan fiksen, dan weet je dat je iets nieuws nodig hebt. 

In het schaatsseizoen is hij alle zaterdagen te vinden op de verschillende ijsbanen in Nederland om z'n kinderen Floor, en eerder ook Daan, aan te moedigen, die op hoog niveau rijden in de schaatsmarathons. En we moeten hem natuurlijk missen in de winkel als het peloton zich verplaatst naar de Weissensee en Zweden. 

De nestor van het gezelschap is Hans. Ook hij slijpt aardig wat mooie klapschaatsen weg in een seizoen. Hij kan veel vertellen over alle ins en outs van de verschillende onderstellen en de pasvorm van de verschillende schaatsschoenen. Hans heeft in z'n schaatsleven al heel wat materiaal getest en kent de eigenschappen van alle schaatsen als geen ander. 

Eerder heeft hij een inline- en skateschool gehad, dus dat hij z'n kennis over de skeeler- en inlinesport kwijt kan in de winkel, vindt hij alleen maar leuk. Z'n kennis over schaatsen slijpen delen hij in onze slijpworkshops.

Hans is voorzitter van de tourafdeling van de Alkmaarse ijsclub en trainer van verschillende groepen. Een blessure hield 'm enige tijd aan de kant, maar in seizoen 23/24 zal hij, ijs en weder dienende, weer als nieuw over het ijs gaan. 

Dorien heeft een pedagogische achtergrond, en dat is te merken. Het allerleukst vindt ze het om kinderen nieuwe schaatsen en een schattig schaatspak aan te meten. 

Zelf heeft ze jaren geschaatst, onder andere bij In Balans en op het  natuurijs van Nederland, Oostenrijk en Zweden. Ze weet daarom precies wat je nodig hebt voor je avonturen. En ze meet je de juiste schaats aan voor jouw niveau en wens. Maar net zo goed regelt ze dat hele schoolklassen schaatsen krijgen bij het verhuurloket. En daar komt de studie pedagogiek weer goed van pas.

Samen met André reist ze alle ijsbanen in Nederland af om hun kinderen Floor, en vorige jaren ook Daan, aan te moedigen bij de landelijke schaatsmarathons. Eerder gaf ze ook schaatstraining bij de schaatsschool. Een echte liefhebber van de schaatssport en outdooractiviteiten.
O, en via de tamtam vernamen we dat ze zich op zaterdag bij de beleiders van Zoeff wil aansluiten. 

Hij loopt al voor het tweede seizoen stage voor z'n retail-opleiding bij Fortysixsports. We zijn ook dit seizoen weer blij dat Yanick bij ons werkt. Hij zorgt er onder andere voor dat de schaatsen netjes geslepen worden, dat de verhuur op rolletjes loopt en dat inkomende voorraad goed wordt verwerkt. 

Yanick schaatst bij het KNSB talentteam Noord-West. Heel hard schaatsen is z'n ding, hoe korter, hoe beter. Lange trainingen op de fiets vindt ie maar niks, liever doet hij kacht op in de sportschool. Klinkt als een echte sprinter en dat is ie ook.

Als de wedstrijden eenmaal zijn begonnen, kijken we altijd weer met spanning welke mooie tijden hij heeft gereden en roepen de 'oudjes' in koor: 'er waren jaren dat wij die tijden niet haalden'. 

Alweer twee jaar terug liep Jasper en dag snuffelstage bij Fortysixsports. Aan het eind van de dag zei hij: 'ik vond het heel erg leuk!'. Dat slaan we op bij Fortysixsports. Vorig jaar vroegen we hem te werken op de vrijdagavond en dat wilde hij wel. 

Jasper bleek interesse en aanleg te hebben voor de techniek en zo leerde hij van André de kneepjes van het vak. Het is leuk om hem te volgen in zijn ontwikkeling van jong jochie dat stage kwam lopen tot gewaardeerde kracht in de winkel.

Jasper schaatst bij Noordkop Skating en heeft het erg naar zijn zin in de groep wat fanatiekere schaatsers, dit jaar ook in de groep die samenwerkt met andere ijsclubs in de regio. Tot onze verrassing gaf hij eind vorig jaar aan dat hij skeeleren nog leuker vindt en rijdt hij ook wedstrijden.

En dan Iris, we weten eigenlijk niet eens meer hoe Iris als jonkie binnenkwam. Vermoedelijk via vader Maurice, nu toezichthouder bij Alkmaar Sport. Maar Iris was er vanaf het begin bij op zaterdag. Eerst in de verhuur en later in de winkel voor de kinderschaatsen en alle schaatsaccessoires. Ze weet van aanpakken en dat is vaak nodig op de drukke zaterdag.

Iris schaatst bij de Alkmaarsche IJsclub. Blessureleed hield er enige jaren aan de kant, maar gelukkig schaatst ze weer marathons en langebaanwedstrijden. Dat is te merken want ze is nog vrolijker en haar paardestaart springt weer.

Inmiddels is deze dame jonkie-af en studeert ze fysiotherapie. Dat kwam in de de drukke kerstvakantie goed van pas toen er plots iemand met een mitella liep. Iris wist: spierprobleempje, gewoon rustig door blijven bewegen, geen paniek en alles kwam goed.

Shelley is inmiddels chef verhuur. Als we dat tegen haar zeggen dan moet ze heel hard lachen. Maar we menen het. Mensen vriendelijk te woord staan, het goede advies geven, zorgen dat schaatsen een leuke ervaring is voor de klant, de huurschaatsen scherp krijgen, vlot doorwerken bij een rij, laat dat maar aan Shelley over. Men denkt soms dat dit een makkelijke taak is, maar bij Fortysixsports waarderen we dat heel anders. In de verhuur staan kanjers!

Ze rijdt in de marathonselectie en haalt mooie resultaten in het 6-banentoernooi. Shelley is een enorm gedreven doorzetter en dat breekt haar soms op waardoor ze pas op de plaats moet maken. Ooit ski-talent, daarna sprint-talent en nu talent bij de vrouwen van de lange adem, een veelzijdige dame.

Ze is in opleiding tot signmaker, maar voorlopig hopen we dat ze lekker doorstudeert zodat ze bij ons blijft werken op zaterdag.

 

Als we een nieuwe collega inwerken en er is affiniteit met schaatsen slijpen, dan worden mensen stap voor stap opgeleid om de schaatsen scherp te krijgen. Nou dat was bij Donna niet nodig. Ze had de fijne kneepjes van het vak al geleerd van vader Mathe. 

Donna heeft, wat achternaam Pronk al doet vermoeden, een voorliefde voor het lange werk. En daar ligt ook haar kracht: diep gaan en doorzetten. Ze staat er goed voor in de 6-banencompetitie en we verwachten haar volgend jaar in de Beloften divisie van het marathonpeleton. Haar cluppie is Nordkop Skating en ze traint in de marathonselectie.

Ze doet eindexamen VWO en we zijn benieuwd naar haar studie-vervolgstappen 

Alkmaarsche IJsclupper Jarno heeft het talent niet van een vreemde: vader Rob is van schaatsschool In Balans. Waar z'n vader goed is in het overbrengen van de schaatstechniek is Jarno vooral goed in het rammen op het ijs. Een talent die veel plezier heeft in het schaatsen. 

Bij Fortysixsports werkt hij op zondag in de verhuur en af en toe slijpt hij onder leiding van Andre ook al schaatsen. 

Hij heeft nog een paar jaartjes te gaan op de middelbare school, dus drukke boel in het leven van Jarno.

Door Jasper werden we getipt over z'n vriend Mathijs, die ook een baan zocht. Dat was een goede tip! Twee keer per week werkt Mathijs een aantal uren na z'n training met club Noordkop Skating bij ons. 

Ook in de Kerstvakantie kun je Mathijs er goed bij hebben: nice naar klanten, rust uitstralend, gezellig naar collega's, hard werkend.

Ook Mathijs doet eindexamen middelbare school. Daarna ligt de wereld toch aan je voeten. Wij vermoeden een financieel/economische studierichting.

Stilzitten na het pensioen is niks voor Jan. Hij schaatst bij De Draaij, hij klust bij z'n kinderen, hij fietst wat af en, heel fijn, hij werkt op dinsdag bij Fortyixsports. Met z'n achtergrond in de bouw is Jan vooral een doener en techneut. Laat hem maar slijpen. 

 

Top