Over Fortysix 

Bewegen en ijs. En alles wat je daarvoor nodig hebt. Dat is waar FortysixSports zich mee bezig houdt.

FortysixSports bestaat uit een team van specialisten, ieder met een eigen achtergrond en ervaring in een schaatssport. Of het nu gaat om langebaan schaatsen op topniveau, training van ijshockeyers, een 'recreatieve' tocht op de Weissensee, passie voor techniek in de schaatssport, mentale ondersteuning van sporters of schaatslessen voor kinderen: wat ons bindt is.....bewegen en ijs.

Kopman is Miel Rozendaal. Hij schaatste 19 jaar marathons bij de A-rijders met als hoogtepunten het winnen van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee en de KNSB cup. Na zijn sportieve carrière is Miel gaan werken in de sportkleding branche, om in 2017 de schaatswinkel te starten onder de naam van het beennummer wat hij jarenlang droeg tijdens marathons: 46.Miel is bedreven in het aanmeten van goed passende schaatsschoenen en onderstellen voor zowel wedstrijdschaatsers als recreatieve schaatsers. Ook door eigen ervaring op het ijs heeft hij de afgelopen jaren vele schaatsers geholpen om de juiste maat en prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Hij staat zelf nog regelmatig op het ijs op dinsdagavond en rijdt mee met de Buffelavonden op vrijdag. Inmiddels wel iets rustiger dan destijds in het A-peloton van de marathonrijders. De techniek is echter nog steeds zichtbaar en hij rijdt dan ook jaloersmakend makkelijk. 

Iets minder soepel spelend, maar daarentegen ook met veel plezier, heeft hij zich aangesloten bij Alcmaria Flames, de ijshockeyvereniging. In de winkel is hij inmiddels dan ook expert op ijshockeygebied. 

Edith heeft zich toegelegd op het aanmeten van kunstschaatsen. Ook houdt ze zich bezig met de schaatskleding. Achter de schermen zorgt ze er voor dat de winkel op rolletjes blijft draaien. Eigenlijk is ze een soort vliegende keep bij Fortysixsports. 

Schaatsen heeft ze, naast andere sporten, ook een paar jaar intensief gedaan. Ze reed zelfs nog een keer de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Het ging daarbij eerder om de afstand dan om snelheid: 'het was donker toen ik startte en het was donker toen ik finishte'. 

In een vorige carrière werkte Edith als sportpsycholoog en begeleidde ze vele sporters uit de regio. Ze schreef de boeken Sportgek en Sportmindfulness over de mentale aspecten van de sport.

Ons technisch wonder heet André. Met name schaatsen slijpen is z'n passie en daar is hij dan ook goed in. Hij struint op internet, hij leest boeken, hij praat met andere kenners, alles om zijn kennis verder te verdiepen. En zo leert hij ook de 'jonkies' het slijpvak.  

Veel van wat kapot is kan hij repareren. Daar heeft hij ook lol in. Dit past bij de duurzaamheids-filosofie van vele schaatsers: schaatsen moeten lang mee kunnen. Als André het niet meer kan fiksen, dan weet u dat u iets nieuws nodig heeft. 

In het schaatsseizoen is hij alle zaterdagen te vinden op de verschillende ijsbanen in Nederland om z'n kinderen Daan en Floor aan te moedigen, die op hoog niveau rijden in de schaatsmarathons. En we moeten hem natuurlijk missen in de winkel als het peloton zich verplaatst naar de Weissensee en Zweden. 

De nestor van het gezelschap is Hans. Ook hij slijpt aardig wat mooie klapschaatsen weg in een seizoen. Hij kan veel vertellen over alle ins en outs van de verschillende onderstellen en de pasvorm van de verschillende schaatsschoenen. Hans heeft in z'n schaatsleven al heel wat materiaal getest en kent de eigenschappen van alle schaatsen als geen ander. 

Eerder heeft hij een inline- en skateschool gehad, dus dat hij z'n kennis over de skeeler- en inlinesport kwijt kan in de winkel, vindt hij alleen maar leuk. Z'n kennis over schaatsen slijpen delen hij in onze slijpworkshops.

Hans is voorzitter van de tourafdeling van de Alkmaarse ijsclub en trainer van verschillende groepen. Een blessure hield 'm enige tijd aan de kant, maar in seizoen 23/24 zal hij, ijs en weder dienende, weer als nieuw over het ijs gaan. 

Top